diumenge, 2 de març de 2008

Entrevista al Diari El Punt

A la seu del PSC de Tarragona. Foto: RITA LAMSDORFF

" Volem un govern monocolor i necessitem

una mobilització progressista històrica "

Cliqueu aquí si voleu l'entrevista en format .pdf

El diputat reusenc repeteix com a cap de cartell respecte del 2004, en què els socialistes van aconseguir el seu millor resultat a la circumscripció de Tarragona. Reivindica el gir en les polítiques socials i les bases de les grans infraestructures que necessita el territori
 • -En la seva pugna amb el PP, l'argument socialista que ve el llop, per exemple en política social, no li sembla alarmista?

-«Els únics que han fet alarmisme i han crispat han estat ells. Nosaltres no fem catastrofisme. Sabem què és la construcció de l'Estat del benestar i que la millora de la qualitat de vida dels ciutadans només ha estat possible quan han governat els socialistes. En els vuit anys de govern del PP només hi va haver polítiques de retrocés, i això ho saben els més necessitats i els pensionistes. Nosaltres, en canvi, hem construït la quarta pota de l'Estat del benestar, que és la llei de dependència.»
 • -Però estan sorgint problemes de finançament per desplegar-la.

-«El que hi ha és un compromís i una voluntat per aplicar-la. Ja s'han fet les valoracions del grau de dependència i s'han començat a percebre ajuts. No ho podem fer tot alhora. Està en risc? Sí, perquè el PP, a les comunitats autònomes on governa, no l'està aplicant. I no és alarmisme, és la política del PP de retallar en detriment dels més dèbils.»
 • -Si el PSOE guanya, i no sembla que pugui ser per majoria, es podrà entendre amb CiU?

-«Nosaltres el que volem és un govern monocolor i una majoria àmplia per consolidar tots els avenços. El que demano és una mobilització històrica de l'electorat progressista. Si no guanyem bé, el PP es pensarà que és una qüestió de dosi i no d'estratègia, i encara aprofundirà més en el tot s'hi val per enderrocar el govern. El dia 10 serà massa tard per lamentar-se, si Rajoy guanya.»
 • -La mobilització excepcional que demana es va produir el 2004, però aleshores hi havia una sèrie de circumstàncies especials i ara també hi ha la decepció per algunes promeses incomplertes de Zapatero envers Catalunya.

-«Jo no dic que tot ho hàgim fet bé i queda molt per fer, per això hem de continuar governant.»
 • -I un govern monocolor d'un partit d'àmbit estatal no pot anar en detriment dels interessos territorials?

-«Sabem quines són les necessitats de casa nostra i volem reimpulsar polítiques que han fet que Tarragona hagi crescut com mai, més que qualsevol altra demarcació catalana.»
 • -Però la situació actual no és precisament de creixement econòmic.

-«Miri, hem invertit com mai en infraestructures, en investigació, en polítiques socials. El govern del PP, amb CiU, va ser sinònim d'inacció total. Fins i tot ara, en les comunitats on governa el PP, l'atur ha pujat molt més que a la resta. A casa nostra tenim una economia molt més diversificada. La Costa Daurada té més visites que Cuba, i nosaltres ens hem compromès a crear 35.000 nous llocs de treball a la demarcació.»
 • -Com?

-«Doncs potenciant el que tenim, amb un exemple de convivència entre la indústria i el turisme, i apostant també per la logística. Gairebé no hi ha deslocalització empresarial i s'han fet inversions per part del Ministeri de Turisme per concedir crèdits tous i del de Medi Ambient per millorar el litoral. També hi ha una aposta decidida per la investigació, amb cinc centres de recerca en marxa. A més, s'està licitant obra pública com mai, i això genera llocs de treball. S'estan movent moltes coses, inclòs l'any jubilar o la candidatura dels Jocs del Mediterrani. Amb les inversions actuals a l'aeroport de Reus, tindrem un milió de turistes addicionals i una generació de 1.000 llocs de treball indirectes, i el port de Tarragona està creixent com mai. Ja veu que no som gens catastrofistes.»
 • -Però l'aeroport s'hauria d'haver traspassat ja a la Generalitat i el port no té sortida ferroviària d'ample europeu per a les seves mercaderies.

-«El traspàs de l'aeroport arribarà. L'important és que s'està invertint en l'ampliació com mai i s'està complint el calendari previst. Si no, si es traspassés sense les inversions necessàries, també ens en responsabilitzarien. Amb el PP, Reus era una base aèria, gairebé militar. El que hem de fer és estar preparats per rebre'l, perquè els agents locals participin de la gestió. Respecte al port, per nosaltres és una prioritat donar una sortida a les mercaderies, tant per carretera, amb la Tarragona-Montblanc, com per ferrocarril, a través d'una línia interior que sortís direcció Martorell. Ho hem posat en el pla estratègic del Ministeri de Foment i es farà.»
 • -Ja que ha anomenat la Tarragona-Montblanc, el grau d'execució dels comptes de l'Estat és molt baix.

-«Per què no ho comparem amb el grau d'execució a l'Ajuntament de Tarragona els últims anys? Tenim dissenyades les infraestructures i està tot en marxa, i garantit, gràcies al millor sistema de finançament de la història. I això que CiU, ERC i PP van votar en contra del pressupost de l'Estat al Senat i van posar en perill la millor inversió de la història a Tarragona.»
 • -Ells votaven contra el capítol de l'habitatge.

-«No m'interessa contra què votaven. El que sé és que si hagués prosperat el vet, no s'hauria pogut fer tot el que està en marxa, que és tot el que el PP no va fer mai i CiU li ho va tolerar. Jané [cap de llista de CiU] ara parla de greuge històric, després d'haver votat tots els pressupostos de la majoria absoluta d'Aznar. Clar que hem patit un greuge històric. Però ara les grans infraestructures, com el desdoblament de l'N-340, el tercer carril de l'autopista o el corredor del mediterrani, s'estan executant i la prioritat és vetllar perquè es facin. Després ens quedarà posar els fonaments dels projectes de futur.»
 • -I què necessitarem?

-«Ho haurem d'anar pensant en funció de quin i com és el creixement del territori. La gran aposta de futur és la mobilitat interna en els desplaçaments quotidians dels ciutadans. Amb la transferència de rodalies, que han d'arribar fins a Tarragona i Reus, dependrà de nosaltres establir les freqüències i els horaris. Els trens de rodalies en aquest país funcionaven molt bé fins que el PP va deixar d'invertir en manteniment.»
 • -Les Terres de l'Ebre no estan satisfetes amb el grau d'inversió del govern socialista.

-«Es pot invertir més, però del que demana la cambra de Tortosa no hi ha cap projecte que ara no estigui previst. De fet, l'Ebre va ser el gran oblidat de la Generalitat durant 23 anys i de l'Estat quan governava el PP. L'imminent descontaminació del pantà de Flix és una obra d'enginyeria espectacular. Si sumem la inversió prevista a l'Ebre per al 2008, representa un 40% de la demarcació, per damunt del percentatge de població. I segur que hi hem d'invertir més, per exemple en investigació, perquè la gent tingui les mateixes oportunitats visquin on visquin.»
 • Ò. MESEGUER al diari El Punt de diumenge 2 de març de 2008