dimecres, 14 de maig del 2008

IRRESPONSABILITAT NUCLEAR

Els fets ocorreguts el passat mes de novembre a la central nuclear d’Ascó I van ser molt greus. Per sort, els tècnics han determinat que la fuita que es va produir no va posar en perill en cap moment la salut dels treballadors ni dels ciutadans del pobles adjacents a la central, però això en cap cas resta gravetat a la negligent actuació de la direcció de la central a l’hora d’afrontar aquesta situació de crisi.
Els socialistes, com a partit majoritari i amb responsabilitats de govern, serem inflexibles amb aquells que puguin posar en perill la seguretat dels ciutadans d’aquestes comarques. Serem intransigents amb aquells que juguen amb la salut de les persones. Quan es parla de seguretat totes les precaucions són poques.
Des del primer moment hem denunciat els fets i hem estat en permanent contacte amb la Presidenta del Consell de Seguretat Nuclear. Com a portaveu socialista a la comissió del Congrés, vaig exigir la dimissió del director i dels màxims responsables de la central. I també hem assegurat que si del procés d’investigació i sancionador que ha obert el CSN se’n deriven responsabilitats penals, demanarem a la fiscalia que actuï amb el màxim rigor.
Hem demanat que la Presidenta del CSN, que és l’òrgan que vetlla per la seguretat de les centrals nuclears espanyoles, comparegui al Congrés per donar tota la informació referent a aquest accident, apuntar les responsabilitats existents i, en el seu cas, anunciar la sanció corresponent.
La passada legislatura, a iniciativa del mateix President del Govern, el Congrés va aprovar la reforma de la llei del Consell de Seguretat Nuclear. Aquesta iniciativa, de la qual en vaig ser ponent, tenia un objectiu prioritari: garantir més transparència i, per tant, més informació i més seguretat als ciutadans.
En aquest tema vull deixar una cosa molt clara: els socialistes tarragonins som conscients de la responsabilitat que tenim, com a partir de Govern, a l’hora de garantir la seguretat en un territori on hi ha vàries centrals nuclears. Si hem de continuar convivint amb l’energia nuclear, ha de ser sobre la base de garantir-ne la seva absoluta seguretat. Comportaments negligents i irresponsables d’uns pocs no poden posar en perill la nostra seguretat. Això no pot tornar a passar.
Els fets, en breu, ens donaran la raó.

Article publicat al diari Aqui (dimecres 14 de maig del 2008)